Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden.

‘Waarom heeft de coöperatie vanaf het begin actief meegeholpen bij de voorbereiding en ontwikkeling van het zonnepark?’


De coöperatie is zo vroeg mogelijk in het proces opgericht om lokaal eigendom en zeggenschap te waarborgen.

Eigendom: in de onzekere (en lange) periode van voorbereiding was het risico hoog. Later instappen (op een moment waarop de risico’s van het project kleiner zijn geworden) zou betekenen dat de coöperatie een hoger bedrag in zou moeten brengen dan nu het geval is. De coöperatie heeft een deel van het ontwikkelrisico gedragen, waarvoor ze nu wordt ‘beloond’.

Zeggenschap: in de periode van plannen maken was de coöperatie gelijkwaardig partner in het project en heeft de coöperatie geprobeerd om wensen en belangen etc. van omwonenden zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. 


‘Waarom zou ik lid worden van de coöperatie en investeren in ZonDelen?’


Door lid te worden van de coöperatie krijg jij zeggenschap over het zonnepark. Dit betekent dat je mee kunt beslissen over bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden, nu en in de toekomst.


Door te investeren in ZonDelen, draag je bij aan een groene toekomst voor de Achterhoek en op jouw ZonDelen ontvang je rendement. Een mooi spaarpotje voor jezelf of eventuele (klein)kinderen.

‘Wat kost een ZonDeel, wat levert het op?’


Een ZonDeel kost €250 en geeft recht op een deel van de opbrengsten die de coöperatie ontvangt uit het zonnepark. Zolang het zonnepark inkomsten genereert blijft dit uitkeringsrecht op ZonDelen van kracht. Het totale rendement na 25 jaar wordt geschat op 200% tot 250%.



‘Ik wil wel investeren in ZonDelen, maar geen lid worden van de coöperatie. Kan dat?’


Alleen leden kunnen ZonDelen kopen. Na aanschaf van ZonDelen zou je het lidmaatschap op kunnen zeggen. Dat heeft geen consequenties voor de ZonDelen. Het heeft wel gevolgen voor jouw zeggenschap in de coöperatie, want die verdwijnt met het opzeggen van het lidmaatschap.


Hoe groot moet de investering in het zonnepark zijn en welk bedrag moet worden ingebracht om het 50% coöperatief belang te behouden?’


Op dit moment denken we een totaalbedrag van circa € 950.000. Het exacte bedrag is nog niet precies duidelijk. Op dit moment kunnen nog geen contracten worden gesloten rondom de installatie (panelen, onderconstructie, arbeid, etc.), kosten van bankfinanciering (rentestand) en  opbrengst van de stroomverkoop.


Ik ben geen voorstander van zonneparken op landbouwgrond, waarom zou ik me verdiepen in de mogelijkheid om ZonDelen aan te schaffen?


Het zonnepark wordt gebouwd, ook als de coöperatie geen of niet voldoende ZonDelen verkoopt. In dat geval wordt Sunvest de enige of grootste aandeelhouder. De opbrengsten uit het zonnepark komen (naar rato van het aandeel in het zonnepark), lokaal terecht: bij de coöperatie en haar leden (de houders van ZonDelen). De coöperatie kan met de opbrengsten andere lokale, duurzame initiatieven ondersteunen. De leden van de coöperatie bepalen zelf welke initiatieven dit zijn.



Wil je iets anders weten? 


Maroeska Boots is projectleider vanuit Agem Energie Experts en het eerste aanspreekpunt van Coöperatie Zonnepark Zomereiken. Heb je een vraag over de coöperatie of over het te realiseren zonnepark en staat deze vraag en het antwoord nog niet op deze pagina, neem dan gerust contact op met Maroeska via het formulier op deze pagina